Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 334 π.Χ.-ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΥ ΑΝΕΚΡΑΞΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Φωτογραφία του Kotsios Kotskas.


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 334 π.Χ.-ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΥ ΑΝΕΚΡΑΞΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη μαχη αυτη ο Αλεξανδρος ανεκραξε μια πολεμικη κραυγη στο στρατο του που ο Αρριανος αναφερει οτι ανεκραξε ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΙ.Στην λεξη αυτη βασιζονται και οι Σκοπιανοι για να
θεμελιωσουν την θεωρια περι καταγωγης τους απο τους Αρχαιους Μακεδονες.Ποια μπορει να ηταν ομως αυτη η πολεμικη κραυγη;Το πιο πραφανες ειναι να τους φωναξε στην μητρικη του γλωσσα που ηταν τα Ιλλυρικα ΟΥΡΑ=ΖΗΤΩ η ΑΕΡΑ μια πολεμικη κραυγη που χρησιμοποιειται ως σημερα στον Αλβανικο στρατο.
Ο μεγαλος Φιλελληνας ΤΖΩΡΤΖ ΦΙΝΛΕΥ στο βιβλιο του 'ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821'. που εκδοθηκε το 1865,αναφερει οτι ο Μεγας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στις ιδιωτικες συνομιλιες του με τον ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ και ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ ομιλουσαν Αλβανικη[Ιλλυρικη] διαλεκτο.
Η Αρβανιτικη φραση προκειμενου για αποδοκιμασια ενος η πολλων ειναι 'Βηνει ουρατ'=βαλτε τα ουρα,καθως και η συνηθεια των γονιων να κοροιδευουν τα μικρα οταν κατουρουν=ΟΥΡΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ,μας εξηγει την εννοια του πολεμικου συνθηματος.Οι ΙΛΛΥΡΙΟΙ εννοουσαν αρχικα ΣΙΟΥΡΑ η ΟΥΡΑ=ΚΑΤΟΥΡΛΗΔΕΣ,ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΙΔΕΣ] αυτο ελεγαν στους αντιπαλους.
Σε χωρια Αρβανιτικα παραποιηθη και η φραση και η εννοια ΩΣ ΦΟΥΡΕΤ=[ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ]
Ηταν δε αρχικα ΣΙ ΟΥΓΡΑ=ΣΑΝ ΥΓΡΑ,ΝΕΡΑ,η Ελληνικη το διατηρει.
ΤΥΧΕΡΟ ΕΒΡΟΥ 3-2-2016 ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ





1 σχόλιο:

Τα σχόλια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη των στόχων του ιστολογίου . Υβριστικά και προσβλητικά θα διαγράφονται